Sport

Tränarens frågetecken inför premiären: ”Vet inte var vi står”

Växjö DFF:s tränare har ett konkret datum att sikta mot.
Damallsvenskan startar den 27-28 juni.
Frågan är bara vara klubben står inför premiären.
Växjö • Publicerad 29 maj 2020
Magnus Olssons Växjö DFF har inte fått mäta sina krafter mot något annat lag på länge.
Magnus Olssons Växjö DFF har inte fått mäta sina krafter mot något annat lag på länge.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Precis som för spelarna har Magnus Olsson, huvudtränare i Växjö DFF tillsammans med Maria Nilsson, saknat tävlingsmomentet det innebär att spela matcher.

Nu har den långa försäsongen fått ett slutdatum, vilket Växjötränaren uppskattar.

– Fotbollslivet blir enklare. Vi kan börja göra vårt jobb och äntligen börja tävla igen. Det finns mycket glädje i det. Man har märkt under den här tiden hur viktig idrotten är i samhället. Jag ser på min gamle far, han har haft jättetråkigt när det inte finns någon idrott att titta på, säger Magnus Olsson.

– Det ska bli skönt att vi kan börja spela matcher igen. Sedan är det självklart tråkigt att vi inte får ha publik, men det köper jag sju dagar i veckan. Vi vill inte vara delaktiga i att sprida sjukdomen. Så hellre spel utan publik än inget spel alls, fortsätter han.

Alla ledare och spelare i truppen har jobbat stenhårt för att hålla motivationen och glädjen uppe under en period av ovisshet. Det har varit en utmaning. Träningen kan lätt bli monoton.

– Vi tränar bara på våra principer, våra roller och vårt sätt att spela på. När det finns en motståndare tränar man inför matchen, hur vi ska spela mot dem och vad som behövs göra annorlunda mot matchen innan. Det tror jag spelarna har saknat. Nu har träningarna blivit väldigt lika varandra, säger Magnus Olsson.

– Men den här gruppen är fantastisk. Spelarna har hållit humöret uppe. De har gjort en massa roliga saker tillsammans och det har varit en god stämning. Jag är imponerad av gruppen.

Helgen den 27-28 juni startar Damallsvenskan. Växjö DFF har två inplanerade träningsmatcher, mot FC Rosengård den 14 juni och Kristianstads DFF den 18 juni.

Nu går Växjö DFF in i slutskedet av den långa försäsongen. Enligt Magnus Olsson ligger klubben bra i fas med där han vill att laget ska vara i uppbyggnaden.

– Det svåra är att vi inte riktigt vet var vi står inför premiären. Vi har inte fått mäta våra krafter mot någon på väldigt länge.

Är du orolig för det?

– Det är en ny känsla. Man har aldrig upplevt det tidigare. Innan har man kunnat studera motståndarna. Matcher har funnits filmade. Här finns ingenting att studera. Det går inte att se hur ett lag spelat på försäsongen. Men det är lika för alla, så det är extremt rättvist.

– Jag vill inte säga att jag är orolig. Vi har haft bra träningar och känslan är go. Vi har vår idé och den påverkas inte av motståndarna.

Vilka Växjö DFF möter i premiären av Damallsvenskan är ännu inte spikat.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.