Allsvensk anfallare återvänder till Växjö DFF

Växjö DFF:s första nyförvärv inför den allsvenska comebacken har spelat mer än 60 A-landskamper och återvänder nu till DFF.
Växjö • Publicerad 13 december 2022 • Uppdaterad 14 december 2022
Juliette Kemppi i Växjö DFF 2021. Och samma Kemppi i  IFK Kalmar 2022.
Juliette Kemppi i Växjö DFF 2021. Och samma Kemppi i IFK Kalmar 2022.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Sommaren 2021 lämnade anfallaren Juliette Kemppi engelska London City Lionesses för spel i Växjö DFF. Det blev tio matcher (alla från start) för anfallaren från Finland – men nedflyttning från högsta serien för Växjö DFF.

– Det kändes riktigt tungt förra hösten. Samtidigt som jag verkligen ville fortsätta i Växjö behövde jag spela i den högsta serien. Inte minst med tanke på sommarens EM-slutspel, säger Juliette, som därför skrev på för allsvenska IFK Kalmar.

– Jag kom med till EM och vi åkte till England med stora förhoppningar. Men mästerskapet blev en besvikelse. Vi förlorade alla tre gruppspelsmatcherna och gjorde bara ett mål.

– En känsla av tomhet infann sig efter EM, medger Kemppi.

Men allsvenska säsongen i IFK Kalmar gick desto bättre. Forwarden startade 24 av 26 matcher, gjorde sju mål och bidrog till att Smålandslaget hängde kvar i högsta serien.

Men med ett utgående kontrakt behövde 28-åriga Juliette efter den här säsongen ta beslut om sin framtid.

– Det blev lite rörigt i Kalmar. Tränaren försvann, liksom en del spelare så jag bestämde mig tidigt för att söka mig någon annanstans och med tanke på hur bra jag hade trivts i Växjö blev jag glad när dom hörde av sig.

”Jag har mest spelat på topp i en uppställning med två anfallare. Men jag kan även spela central forward i ett 4–3–3 eller i nummer 10-rollen. Under åren i England testade jag även på som ytterforward i 4–3–3.”
Juliette Kemppi

Ett längre samtal med Växjös tränare Olof Unogård fick Kemppi att definitivt bestämma sig för att skriva på ett 1-årskontrakt med den allsvenska nykomlingen.

– Jag har alltid tyckt att Kemppi är en smart spelare som med sina kvaliteter breddar våra offensiva alternativ. Jag tror att hon och jag ser på fotboll på ungefär samma sätt, säger Unogård.

En tränare som mest spelade 4–3–3 i Elitettan men kan tänka sig att oftare spela 3–5–2 i Damallsvenskan.

– Jag har mest spelat på topp i en uppställning med två anfallare. Men jag kan även spela central forward i ett 4–3–3 eller i nummer 10-rollen. Under åren i England testade jag även på som ytterforward i 4–3–3, utvecklar Juliette.

Eftersom hon är "tvåfotad" kan hon spela både till höger och vänster.

Vad vet du om dagens Växjö DFF?

– Att en del spelare är kvar sedan 2021, dock inga från Finland. Laget verkar samspelt och rent allmänt tror jag att den skandinaviska fotbollen passar mig bättre än till exempel den engelska.

Du sköt segermålet i förlängningen när Växjö DFF 2021 slog ut IFK Kalmar ur cupen. Fick du höra det när du sedan skrev på för IFK?

– Jodå. Dom var inte helt nöjda med det resultatet.., skrattar Kemppi.

Nöjd idag är däremot Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd:

– Vi vet att Juliette klarar av att spela i allsvenskan och vi vet att hon trivs med Växjö DFF som förening. Jag är otroligt glad för att denna värvning gått i lås. Den hjälper till att få bort "nykomlingsstämpeln" nu när jag ska leta efter ytterligare nyförvärv.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.