Annons
Sport

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Att vara blågul är inte helt riskfritt i Växjö DFF...

Om du representerar Växjö DFF kan det vara farligt att bli uttagen i landslaget. Då riskerar du nämligen att tappa din plats i klubblaget...
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 9 april 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Påståendet är förstås lite tillspetsat, men fakta efter lördagens 4–0-seger hemma mot Team TG är att spelaren som ersatte Evelyn Ijeh (upptagen av U23-landslagsspel) på topp i Växjö DFF-anfallet gjorde tre av målen.

Hanna Stokki fick noll minuters speltid när Jitex 2–1-besegrades i premiären sedan Ijeh dunkat upp kvitteringsmålet i krysset.

Annons

Men i dag hyllas Stokki som hattrick-Hanna.

"Jag har angenäma problem när jag ska ta ut laget till nästa match" erkänner Växjös tränare Olof Unogård.

Jag förstår varför han log brett när han sa så. Bredden i truppen, och konkurrensen om platserna i startelvan, är precis så omfattande som den måste vara i ett lag som vill vinna serien.

Hattrick-Hanna Stokki i centrum - på väg att gratuleras av Mimmi Strömgren.
Hattrick-Hanna Stokki i centrum - på väg att gratuleras av Mimmi Strömgren.Foto: SUVAD MRKONJIC

I hemmapremiären saknade Växjö DFF inte bara Elin Karlsson och Hilda Gahnsby Dahl (borta sedan tidigare) utan även Evelyn Ijeh och Nesrin Akgün (som även hon startade mot Jitex). Dessutom fick Alexandra Jonasson nöja sig med att nöta bänk efter att ha varit sjuk en tid.

Trots det lyste alltså siffrorna 4–0 på anslagstavlan när de 319 åskådarna vandrade hemåt i lördagskvällen.

Växjö DFF spelade okej i första halvlek, men inte mer än så. Trots det gick hemmatjejerna till pausvila med en 3–0-ledning.

Överlägsen kyla i avslutningarna och några starka individuella prestationer gjorde att Växjö tidigt kopplade grepp om tillställningen.

Tremålsskytt Stokkis läckra yttersida över Team T:s målvakt Jasmin Mannelqvist för 2–0 var ett perfekt exempel på hur en kylig avslutare agerar.

Elin Nilssons styrka och beslutsamhet när hon höll undan två motståndare innan hon slet sig loss och välplacerat sköt 3–0 var ett perfekt exempel på hur effektiv kombinationen teknik och styrka (alltid) är.

”Om man till 100 procent tror på sitt upplägg är mycket vunnet. Och vinna mycket är jag till 100 procent säker på att Växjö DFF kommer att göra under 2022.”

Men vad ska man säga om 1–0-målet? Jag tänker i varje fall inte hylla det.

Annons

Målet kom efter tidernas mest långvariga kalabalik i ett Visma Arena-straffområde. Flera Växjöspelare hade chansen att putta bollen över mållinjen innan Stokki till slut gjorde det.

20-åringen visade sedan återigen prov på sin "näsa för mål" när hon i andra halvlek gjorde 4–0 på en stolpretur från någon meter.

Stokkis dag blev inte sämre av att hon dessutom assisterade till Nilssons mål – lite "tack för senast" eftersom Elin passade Stokki vid 2–0.

Efter en timmes spel bytte Växjö ut en ytterback och satte in en mittback för att kunna ändra från 4–3–3 till 3–4–3 och skapa ännu mer tryck framåt.

Det gjorde man alltså vid ledning med 3–0...

Det säger allt om hur kassaskåpssäker den här Växjö DFF-segern var.

Jag inledde denna krönika med att belysa Växjös angenäma uttagningsproblem tack vare den skarpa konkurrensen. Och att tränare Unogård inte är rädd för tuffa beslut visar han bland annat med sina val av målvakter.

Louise Högrell stod i 2–1-segern mot Jitex. Men i 4–0-segern mot Team TG var det Lisa Karlsson som vaktade hemmamålet. Och i nästa match kan det bli Högrell igen, trots att Karlsson var felfri och höll nollan.

"Den som är bäst för dagen ska stå. Har man, som vi, flera jämnstarka målvakter måste man dra nytta av det. Nackdelarna, som att målvakterna kanske känner sig extra pressade och att relationen med backlinjen kan bli lidande, är inte lika stora som fördelarna med att matcha målvakterna som vi gör" säger DFF-tränaren.

Jag gillar attityden.

Om man till 100 procent tror på sitt upplägg är mycket vunnet. Och vinna mycket är jag till 100 procent säker på att Växjö DFF kommer att göra under 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons