GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dan Magnusson: Hildas resa från huvudvärk till hyllningar berör

De 115 åskådarna på Kilsta IP märkte nog inte ens spelaren som mer än någon annan kommer att minnas matchen mellan RIK Karlskoga och Växjö DFF.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 24 juli 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I helgen var Hilda Gahnsby Dahl tillbaka på planen i Växjö DFF:s A-lag när hon med tio minuter kvar att spela hoppade in borta mot Rävåsens IK Karlskoga.
I helgen var Hilda Gahnsby Dahl tillbaka på planen i Växjö DFF:s A-lag när hon med tio minuter kvar att spela hoppade in borta mot Rävåsens IK Karlskoga.Foto: Ronny Johansson

Jag tänker på Växjö DFF:s inhoppare Hilda Gahnsby Dahl. Med nummer 20 på ryggen byttes Hilda in när tio minuter återstod och hennes Växjö redan ledde med 5–1.

"Efter bara några minuter på planen kom jag ihåg hur otroligt kul det är att spela fotboll" berättar Hilda för mig.

Då hade hon, direkt efter slutsignalen, hissats av sina lagkamrater.

Inte för att hon hade gjort mål, för det gjorde hon inte.

Inte för att hon hade varit bäst på plan, för det var hon inte.

Inte för att hennes karriär var över, för det är den inte.

Nej, lagkamraterna kände bara en spontan och stor glädje över att Hilda var tillbaka på planen igen. De vet nämligen vad hon gått igenom det senaste året.

Först tänkte jag ha krönikerubriken "Hildas resa från helvete till hyllningar berör". Men Hilda hade troligen inte valt ett så starkt ord som "helvete". Därför bytte jag ut det mot "huvudvärk". Något som Hilda tveklöst har större erfarenhet av än de flesta av oss andra.

På onsdagskvällen den 29 september förra året satt Hilda Gahnsby Dahl på en buss mellan Kalmar och Växjö. Hon hade spelat 73 minuter när Växjö DFF besegrat IFK Kalmar med 3–2 i svenska cupens tredje omgång.

Men Hilda mådde inte bra. Hon kände sig yr och illamående efter att ha träffats av ett skott i huvudet på träning inför matchen.

Snart konstaterades hjärnskakning och träningsprogrammet som brukar kallas Hjärntrappan inleddes.

Fotbollsträning fick sättas på paus och såväl huvudvärken som tröttheten påverkade även Hildas studier.

”Efteråt hissades hon av sina lagkamrater och jag hann bli orolig för att de skulle tappa henne...”

Inför säsongen 2022 tycktes hon dock vara redo för comeback. Men i början av året kom ett nytt bakslag.

En ny hjärnskakning.

Återigen tvingades Hilda se på när hennes lagkamrater tränade och spelade fotboll. Att påskynda processen går inte. Den måste få ta sin tid. "Det är mentalt jobbigt när känslan är att det inte blir bättre" erkänner Hilda.

Men före sommarvilan kunde hon så spela en halvlek i F19-laget och i lördags fick hon alltså några minuter i A-laget för första gången sedan den där cupmatchen mot Kalmar.

Vi fick se Gahnsby Dahl iklädd ett speciellt huvudskydd och med en lite anpassad spelstil för att inte behöva nicka bollen i onödan.

"Reflexmässigt undviker jag att nicka. Visst finns en rädsla för att jag ska råka illa ut igen, men i takt med att jag lär mig att värdera situationerna tror jag att också den rädslan försvinner".

Ett första litet steg i rätt riktning tog alltså 19-åriga Hilda Gahnsby Dahl i en typisk serielunksmatch lördagen den 23 juli 2022.

Efteråt hissades hon av sina lagkamrater och jag hann bli orolig för att de skulle tappa henne...

Det är den sortens oro som Hilda själv måste förtränga – eller lära sig att leva med. Jag håller tummarna för att hon lyckas.