Dan Magnusson: Växjö DFF ersätter utrensning med kontinuitet

Det verkar tydligt att nykomlingen Växjö DFF tänker använda sig av kontinuitet för att försöka behålla sitt vinnande spel från Elitettan även i Damallsvenskan.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 26 december 2022 • Uppdaterad 30 december 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF:s Sophia Redenstrand firar uppflyttningen till Damallsvenskan tillsammans med sina lagkompisar.
Växjö DFF:s Sophia Redenstrand firar uppflyttningen till Damallsvenskan tillsammans med sina lagkompisar.Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Att lag som går upp behåller stommen och spetsar med några vassa nyförvärv är inget konstigt. Inte heller är det konstigt att lag som trillar ur en serie "städar" och startar om.

Men skillnaden på Växjö DFF:s silly season för ett år sedan och den nuvarande är anmärkningsvärd.

Av de 24 spelare som fanns med i Växjös allsvenska trupp 2021 finns bara fem kvar när Växjö gör comeback i högsta serien till våren.

En av dessa fem, Hilda Gahnsby Dahl, spelade dessutom i princip ingenting i allsvenskan 2021 (ett inhopp) medan de andra fyra, Emma Pennsäter, Alexandra Jonasson, Elin Nilsson och Tilde Johansson hade större roller.

Om det var 17 spelare ut och 15 spelare in för ett år sedan så är det i skrivande stund bara tre spelare ut och två spelare in.

Nu tror jag i och för sig inte att det stannar där, men mitt tips är att det när fönstret stänger landar på mindre än fem spelare in och mindre än fem spelare ut.

Under hösten har sex spelare, plus assisterande tränaren Matilda Bergstrand, förlängt med DFF. Ett faktum som borgar för kontinuitet.

Jag tycker det är helt rätt väg att gå för Växjö DFF. Laget skrev historia genom att inte förlora en enda match i Elitettan 2022.

”För att undvika nedflyttning måste Växjö ta dubbelt så många poäng som man lyckades samla ihop 2021. Men det är alltså ett nästan helt nytt Växjö DFF 2023 jämfört med 2021.”

Skillnaden mellan högsta och näst högsta serien är visserligen mycket stor, men Växjö DFF skapade under senaste säsongen något som är värt att bygga vidare på.

Spelarna har fått spela ihop sig och skaffa sig vinnande vanor. Samtidigt är min känsla att alla i Växjö DFF är medvetna om att de måste snäppa upp rejält för att kunna hävda sig i Damallsvenskan.

För att undvika nedflyttning måste Växjö ta dubbelt så många poäng som man lyckades samla ihop 2021. Men det är alltså ett nästan helt nytt Växjö DFF 2023 jämfört med 2021.

Målvaktstrion (Louise Högrell, Malin Davidsson och Tilda Torstensson) är spikad medan jag kan tänka mig att sportchefen Dennis Popperyd spanar efter en ny mittback eftersom 3–5–2 kan bli ett minst lika vanligt spelsätt som 4–3–3 kommande säsong.

På mittfältet är konkurrensen föredömligt skarp sedan Heidi Ellingsen anslutit från Linköping.

Vad gäller offensiva nyförvärv lär sportchef Popperyd leta vidare trots Juliette Kemppis entré från IFK Kalmar. Det påståendet grundar jag på att Mimmi Strömgren försvunnit och Hanna Stokki, Nesrin Akgün samt Izabell Afram alla dras med skador som gör det osäkert när dom kan vara i full träning igen.

Men hur kommer Växjö DFF att klara sig i högsta serien?

Jag tror att Växjö blir bättre än lag som IFK Kalmar, Brommapojkarna, IK Uppsala och därmed klarar nytt kontrakt, men när jag skriver den meningen drar jag mig till minnes ett ord som tränaren Olof Unogård brukar använda: Minuspsyke.

Jag misstänker att Olof skulle betrakta målsättningen "klara nytt kontrakt" som ett exempel på just minuspsyke...

Och visst finns det fler lag än nyss nämnda trio som Växjö kan mäta sig med – Norrköping, Örebro, Djurgården och Piteå.

Redan helgen den 24-27 mars drar Obos Damallsvenskan igång och för Växjö väntar nykomlingsmöte borta mot IFK Norrköping.

Sedan ställs Växjö mot två tippade topplag: Häcken (hemma) och Hammarby (borta). Upp till bevis direkt alltså.