GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför har Växjö DFF Sveriges bästa F19-lag

Växjö DFF leder "Svenska Spel F19 Höstserie A".
Elitettanklubben Växjö DFF förfogar helt enkelt över Sveriges bästa F19-lag.
Hur gick det till?
Växjö • Publicerad 30 september 2022
Växjö DFF:s F19-lag leder landets högsta serie: Bakre raden från vänster: Elvira Hammarbäck, Cornelia Svensson, Janice Rugira, Ida Nilsson, Johanna Karlsson, Unni Wolf, Freja Ekstrand, Saga Johnsson, Matilda Nivard. Främre raden från vänster: Alicia Jönsson, Elin Torstensson, Ellen Limmerbäck, Lovis Einarsson, Ebba Cronholm, Thea Öhman, Hanna Bild och Ida Ronefors.
Växjö DFF:s F19-lag leder landets högsta serie: Bakre raden från vänster: Elvira Hammarbäck, Cornelia Svensson, Janice Rugira, Ida Nilsson, Johanna Karlsson, Unni Wolf, Freja Ekstrand, Saga Johnsson, Matilda Nivard. Främre raden från vänster: Alicia Jönsson, Elin Torstensson, Ellen Limmerbäck, Lovis Einarsson, Ebba Cronholm, Thea Öhman, Hanna Bild och Ida Ronefors.Foto: LENA GUNNARSSON

– Stenhårt jobb av en samling talangfulla vinnarskallar med höga krav på sig själva, svarar lagets huvudtränare Desirée Saad.

Hon fortsätter:

– Framgångar inom idrott är ingen slump. Dom här tjejerna lever för sin fotboll och mitt jobb är att hjälpa spelarna att ta nästa steg.

Växjö DFF vann SM för F19-lag 2019 med flera av dagens A-lagsspelare i uppställningen (till exempel Elin Nilsson, Mimmi Strömgren och Hilda Gahnsby Dahl).

Växjö DFF:s SM-vinnande F19-lag från 2019.
Växjö DFF:s SM-vinnande F19-lag från 2019.Foto: Bildbyrån

– Jag går förbi den där lagbilden i arenan varje dag och längtar efter att få hänga upp ytterligare en lagbild på ett SM-vinnande F19-lag från Växjö DFF, skrattar "Dessi".

Sex segrar av sex möjliga är Växjös imponerande facit i höstens högsta F19-serie:

2–0 mot Kif Örebro, 4–1 mot Eskilstuna United, 1–0 mot Piteå IF, 1–0 mot FC Rosengård, 2–1 mot Umeå IK och 2–1 mot Hammarby IF.

Thea Öhman och Janice Rugira i kamp om bollen under ett träningspass på Värendsvallen.
Thea Öhman och Janice Rugira i kamp om bollen under ett träningspass på Värendsvallen.Foto: LENA GUNNARSSON

Därmed leder Växjö serien fem poäng före Umeå med tre omgångar kvar att spela (för Växjös del mot Kristianstad, Brommapojkarna och Djurgården).

Växjö är alltså väldigt nära att bli klart för SM-slutspelet i Stockholm i början av november.

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd lyfter fram ledarstabens betydelse för F19-lagets framgångar:

– Vi vill vara förstavalet för unga lovande fotbollstjejer från den här delen av landet. Då gäller det att ha ledare som kan skapa en utvecklande miljö som spelarna trivs i - både på och utanför fotbollsplanen. Och i det sammanhanget gör "Dessi" och hennes assisterande tränare Emil Ejermo samt Christoffer Bengtsson ett jättejobb.

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.
Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.Foto: LENA GUNNARSSON

Popperyd fortsätter på temat mjuka värden:

– "Dessi" är en tränare som verkligen bryr sig om sina spelare. Hon skrattar med dom och hon gråter med dom. Och hon klarar av den svåra balansgången att vara både "tränar-Dessi" och "vännen-Dessi".

– I mitt enda tidigare ledaruppdrag tränade jag gamla barndomskompisar och det fungerade bra. Då hade det varit konstigt om mitt ledarskap inte skulle fungerat i Växjös F19-lag, med idel spelare som jag aldrig hade träffat innan jag kom hit, säger "Dessi".

Alla lag i F19-serien kommer från allsvenska föreningar, utom Växjö DFF. Trots det är DFF alltså i serieledning.

– Vi hade som målsättning att ta oss till Höstserien. Nu leder vi den. Men jag kan inte säga att jag är överraskad. Redan efter första träningen tänkte jag: Wow! Vilket gäng. Detta kan bli något, säger "Dessi" som är från Trollhättan.

”Jag trivs bra i Växjö och har insett att jobbet som fotbollstränare är min grej.”
Desirée Saad

De spelare i hennes trupp som startat flest matcher på sistone är målvakten Tilda Torstensson (lårskadad för tillfället), unga mittbacken Elvira Hammarbäck (född -05), vänsterbacken Ella Nilsson (tidigare mittfältare), centrala mittfältaren Freja Ekstrand (specialist på att göra mål direkt på hörnor) och forwarden Matilda Nivard (målskytt i fem av sex Höstserie-matcher).

Andra spelare som ofta figurerat i startelvorna är högerbacken Alicia Jönsson, mittbacken Elin Torstensson, mittfältarna Unni Wolf och Lovis Einarsson samt yttrarna Thea Öhman och Ebba Cronholm.

Desirée Saad är framgångsrik F19-tränare i Växjö DFF.
Desirée Saad är framgångsrik F19-tränare i Växjö DFF.Foto: LENA GUNNARSSON

Ett antal spelare från A-truppen dyker förstås upp i F19-laget då och då, men samtidigt har nio av F19-tjejerna fått chansen att träna med A-laget. Några har även fått A-lagsminuter i Elitettan.

– Själv brukar jag hänga på så många A-lagsträningar som jag kan för att hela tiden lära mig nytt, säger "Dessi", som bara hade en säsong som tränare (i division 2-laget Skoftebyns IF) bakom sig när Dennis Popperyd ringde och erbjöd henne uppdraget som F19-tränare i Växjö.

– Jag är tacksam för det där samtalet. Jag trivs bra i Växjö och har insett att jobbet som fotbollstränare är min grej, säger "Dessi".

Eftersom 27-åriga Saad själv spelade aktivt för bara några år sedan har hon lätt att sätta sig in i spelarnas situation – på alla plan.

Växjö DFF:s F19-spelare rusar mot serieseger i Höstserie A.
Växjö DFF:s F19-spelare rusar mot serieseger i Höstserie A.Foto: LENA GUNNARSSON

Det var förresten assisterande A-lagstränaren Matilda Bergstrand som tipsade Popperyd om "Dessi" och nu jobbar Matilda tillsammans med "Dessi" som instruktör på Växjö Frias NIU-utbildning.

– Det gör att vi dels har koll på alla talanger, men också att vi lättare kan anpassa träningen för de spelare som går på skolan och spelar i Växjö DFF. Inte minst belastningsmässigt, säger Desirée Saad.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.