Dupuys lyckade byte av kant bäddade för förlängning med Växjö DFF

Hon fick speltid i 25 av 26 Elitettan-matcher, gjorde 15 mål och svarade för sju assist. Nu förlänger Dessislava Dupuy med Växjö DFF.
Växjö • Publicerad 23 november 2022

– Med Växjö DFF tillbaka där laget hör hemma, i Damallsvenskan, var det ett lätt beslut skriva på även för 2023. Jag trivs med både spelare och ledare här, säger "Dessi".

Hon kom till Växjö DFF från allsvenska Kif Örebro, men hade trots det svårt att ta en plats i Växjös startelva under inledningen av säsongen.

Dupuy började på bänken i sju av de nio första matcherna och erkänner att situationen var lite frustrerande.

– Tufft läge, helt klart. Trots att jag gjorde tre mål under den perioden fick jag inte chansen och därför frågade jag tränaren vad jag kunde göra för att förbättra mina chanser att få spela från start, berättar Dupuy.

Lite känningar bidrog också till att 29-åringen inte kunde göra sig själv rättvisa.

Men när "Dessi" svarade för två mål som inhoppare mot Bergdalen den 18 juni hade hon visat tillräckligt.

Sedan den dagen startade hon samtliga Växjös matcher och när säsongen summerades hade hon säkrat en fjärdeplats i hela seriens skytteliga.

– Plötsligt bara lyfte det för mig. Även vad gäller min fitness. Säsongen kickade igång på något sätt, säger Dessislava.

Växjö DFF:s Dessislava Dupuy driver bollen hemma mot Alingsås.
Växjö DFF:s Dessislava Dupuy driver bollen hemma mot Alingsås.Foto: LENA GUNNARSSON
”Jag är 29 år men känner trots det att jag hela tiden utvecklas här i Växjö. Det är lovande. Samtidigt måste vi ha respekt för att allsvenskt spel är ett rejält kliv upp.”
Dessislava Dupuy

Intressant är också att det var under den här perioden som bulgarisk-amerikanskan övergav högerkanten, där hon spelat under hela karriären.

– Jag tror det berodde lite på skador i truppen att jag fick börja spela till vänster, säger "Dessi" och erkänner:

– Positionsförändringen tvingade mig att träna upp och börja använda vänsterfoten. Något som jag tidigare inte ens ville tänka på att göra, skrattar hon.

Men det blev succé för Dupuy till vänster. Bland annat gjorde hon fyra mål borta mot Gamla Upsala i slutet av juli.

– Den matchen kommer jag aldrig att glömma. Det var häftigt. Men nästan lika trevliga minnen har jag från cupmatchen borta mot IFK Kalmar i september. Då agerade jag vänster wingback, hela laget spelade bra och vi vann med 3–0. Jag kan fortfarande uppskatta att få göra lite defensiva tacklingar som back.

Och ditt snyggaste mål – vilket var det?

– Jag minns inte riktigt alla, men är nöjd med mitt 3–0-mål hemma mot Alingsås.

Så dags spelade hon ren anfallare i ett 3–5–2-system.

Nu väntar Damallsvenskan – är ni redo för den högre nivån?

– Som jag sa tycker jag Växjö DFF hör hemma i högsta serien. Jag är 29 år men känner trots det att jag hela tiden utvecklas här i Växjö. Det är lovande. Samtidigt måste vi ha respekt för att allsvenskt spel är ett rejält kliv upp, svarar Dessislava Dupuy, Växjös produktiva nummer 21.

Växjös sportchef Dennis Popperyd betonar "Dessis" flexibilitet som en nyckel:

– Dupuy fick under slutet av säsongen mycket speltid och utvecklades hela tiden. Hon visade att hon verkligen ville vara med och konkurrera både vad gäller produktion och prestation.

– Hon är dessutom en flexibel spelare användbar på flera olika positioner. Det kommer att vara till stor nytta för oss nästa säsong.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.