unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Herrserierarrow-down
  2. Damserierarrow-down

Alexander Jepsen: ”Känns viktigast att Öster är med hela vägen”

Petar Petrovic och Denis Velic jublar.
Petar Petrovic och Denis Velic jublar.
Foto: LENA GUNNARSSON
Detta är en personligt skriven text i minboll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Öster har häng. Öster är med. Öster är ett topplag i superettan. Öster spelar bra fotboll. Öster gör mål. Ska jag fortsätta?

För er som har befunnit er på denna berg- och dalbana de senaste 20 åren är det naturligtvis inte ologiskt. Detta är normalt. Ena året ångest - nästa framtidstro och hopp.

Förvisso tror jag knappast att någon Östersupporter har börjat tänka i de banorna fullt ut än. Men visst kan hösten bli häftig om man har rödblå-sympatier.

Nu är vi inte där. Men den 15 september – efter 18 spelade matcher för Växjölaget – står det Öster redan tredje överst på text-tv sidan 345.

Det är inget konstigt i det. Som jag ser det saknas det egentligen bara en riktigt bra mittback och kanske en mer utpräglad striker längst fram. Men när målen sprids över fler och kommer i den takt som de har blir inte det tomrummet så svindlande.

Mittfältet är högklassigt där de bägge yttrarna Calle Johansson och Petar Petrovic har mer än denna serien i sig.

Alla har såklart förstått hur begåvad Petar Petrovic är. Ännu en gång fick vi se honom med flera individuella nummer från sin vänsterytterposition. Är det någon runt Växjöfotbollen som tror att Petrovic springer runt i tröja nummer 10 på Visma när nästa säsong inleds? Här bör det finnas anbud. Liknande tankar om än inte lika självklara har jag om Calle Johansson, men de har å andra sidan funnits där sedan han anlände.

Just Calle Johansson lyfte in bollen från höger efter tolv minuter när Trelleborg gästade på tisdagen. Nicolas Mortensen mötte med pannan och Öster var i ledning.

24 minuter in hamnade James Keene i duell med TFF:s Kalle Larsson. Det slutade med att Larsson sprang in i sin egen målvakt. Både försvararen och Hampus Nilsson blev liggandes. TFF-keepern tvingades utgå skadad.

1-0 i paus, borde (eller i alla fall kunde) ha varit mer för hemmalaget.

”Vad är det för start?” hördes från sidlinjen när två minuter hade löpt av halvlek nummer två. Orden skreks fram av Denis Velic och var troligen menat som något annat än den fråga de faktiskt bestod av.

Om det var ett försök till en uppmaning om uppryckning gav det effekt. Öster höjde sig men tvingades ändå se på när bollen tog på Månz Bergs hand i det egna straffområdet och Safiu Fatawu fick chansen från elva meter.

Straffen räddades av Damir Mehic - viktigt naturligtvis. Direkt matchvinnande skulle det visa sig.

Några fler nätrassel kom inte och hemmalaget vann med 1-0.

Österspelarna ska givetvis gå för det hela vägen in - enda till julmånaden - målet ska vara allsvenskt spel några månader senare. Det måste de och det är det rätta. Men själv sitter jag och funderar på om det är det optimala för helheten.

Det är kanske inte fel att fortsätta bygga vidare på det som finns och för att sedan som tidigare sparkade Östertränaren Christian Järdler sa innan hans sista säsong inleddes: ”När vi går upp ska vi vara förberedda för allsvenska”.

Det tror jag inte Öster är i nuläget men kanske på väg. Jag tänker främst ekonomiskt, money talks och allt det där, såklart detta år.

Men även lagbyggesmässigt. Många bitar finns men samtidigt behöver tunga pjäser skiftas på ett bräde vid spel högre upp. Plockar klubben tre eller fyra av dem till nästa år kanske två eller tre behövs säsongen efter, betydligt smidigare.

Det går att resonera om det där fram och tillbaka och min väg är den tråkiga här men det vore optimalt i den värld där Öster själva bestämmer över sitt öde.

Med det sagt kommer man inte runt att en häftig, underhållande och spännande Öster-höst väntar. För mig känns det viktigast att Öster är med hela vägen och slåss om de översta platserna.

Avancemanget får komma tolv månader senare. Då tror jag det är lättare för klubben att få stopp på världens längsta berg- och dalbana.

LÄS MER OM MATCHEN I LÄNKARNA NEDAN:

Dan Magnussons krönika: En spelare som ”Nicogol” är guld värd för Öster

Calles höger nådde Nicolas panna: ”Snackade om att få in bollen i boxen”

Mortensen nickade till – Öster på allsvensk kvalplats

Mehic räddande ängel för Öster: ”Jag hade bra magkänsla”

Trelleborgstränaren Kristian Haynes: ”Denis är nog lite gladare när vi åker tillbaka”

Dan Magnusson: Det ser bra ut, Öster – om sanningen ska fram

Petar nära att bli målskytt på sin 25-årsdag

Läs mer

Räppe leder med 1–0 innan kvällens första avspark...

Fotboll

Räppe leder med 1–0 innan kvällens första avspark...

Avbruten match återupptas.

Så är läget i de lokala fotbollsserierna

Sport

Så är läget i de lokala fotbollsserierna

En väldigt speciell fotbollssäsong närmar sig sitt slut.

Sven Elofsson: Lagrell var tungviktare och småklubbsledare i samma person

Sport

Sven Elofsson: Lagrell var tungviktare och småklubbsledare i samma person

”Vi kommer aldrig mer att träffa Lars-Åke Lagrell på en fotbollsläktare någonstans i världen”

Lars-Åke Lagrell har avlidit

Sport

Lars-Åke Lagrell har avlidit

Fotbollsprofilen och Kronobergs tidigare landshövding avliden.

Sörensen – en spelare som styr tempot

Östers IF

Sörensen – en spelare som styr tempot

Sedan Marc Rochester Sörensen kom tillbaka efter skada har Öster tagit tio poäng av tolv möjliga.

Calle – ett av Öster-hoten från kanten

Östers IF

Calle – ett av Öster-hoten från kanten

Senast Öster vann på Stadsparksvallen, våren 2018, gjorde Calle Johansson matchens enda mål. ”Ett mål jag är glad för av flera anledningar” säger Calle.