Landslagsmeriterad norsk mittfältare klar för Växjö DFF

Växjö DFF har signat landslagsmeriterade norska mittfältaren Heidi Ellingsen. Det säger en hel del om nykomlingens ambitionsnivå inför allsvenska comebacken.
Växjö • Publicerad 19 december 2022
Inspel kommer från Heidi Ellingsen under Linköpings allsvenska bortamatch mot Häcken i våras. 2023 spelar den norska mittfältaren för Växjö DFF.
Inspel kommer från Heidi Ellingsen under Linköpings allsvenska bortamatch mot Häcken i våras. 2023 spelar den norska mittfältaren för Växjö DFF.Foto: MICHAEL ERICHSEN

När Växjö DFF rusade obesegrat genom Elitettan 2022 var mittfältet med Alexandra Jonasson, Olivia Mattsson och Elin Nilsson en nyckel bakom framgången.

Trots det väljer Växjö nu att plocka in Heidi Ellingsen som en direkt konkurrent till nyss nämnda trio – kanske speciellt till Alexandra och Olivia eftersom Ellingsen i utgångsläget är mer "sittande" central mittfältare än en nummer 10-spelare.

– Efter att ha varit ordinarie i Linköping hela 2021 och halva 2022 fick jag mest sitta på bänken under hösten. Det var lite som att gå från allt till inget över en natt, erkänner Heidi och fortsätter:

– Jag är 24 år och måste spela mycket. Av flera skäl. Jag längtar verkligen efter att få en stor och viktig roll igen. Därför känns valet av Växjö DFF perfekt.

Hon fortsätter:

– Jag tycker alla förutsättningar finns i Växjö och jag litar på min norska före detta lagkamrat Frida Leonhardsen Maanum (numera i Arsenal) när hon säger att Olof Unogård är en riktigt bra tränare, säger Hedi.

”Jag har alltid fått höra att jag är en box till box-spelare som ger allt för laget. Jag gillar att vara motor på mitten. Ha mycket boll. Vända och styra spelet och sätta tempot.”
Heidi Ellingsen

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd beskriver Växjös nya centrala mittfältare så här:

– Heidi är en spelare som vi har haft ögonen på ett längre tag. Hon kommer bidra med en aggressivitet på mittfältet där vi hoppas stänga igen ordentligt nu när vi går upp en nivå. Samtidigt är Heidi ett hot i offensiv zon med sina instick vilket gör henne till ett väldigt bra nyförvärv.

Heidi Ellingsen under ett träningsläger med norska landslaget på Öland sommaren 2021.
Heidi Ellingsen under ett träningsläger med norska landslaget på Öland sommaren 2021.Foto: SUVAD MRKONJIC

När norskan ska beskriva sig själv som fotbollsspelare säger hon:

– Jag har alltid fått höra att jag är en box till box-spelare som ger allt för laget. Jag gillar att vara motor på mitten. Ha mycket boll. Vända och styra spelet och sätta tempot. Jag passar nog bäst i position 6 eller 8.

Något speciellt spelsystem du föredrar?

– Om jag måste välja får det bli 3–5–2. Det är ett roligt spelsätt som borgar för offensiv fotboll.

Men nu lämnar du allsvenska trean Linköping FC för spel med allsvenska nykomlingen Växjö DFF. Finns det inte risk att Växjö måste uppträda mer försiktigt?

– Det hoppas jag inte. Min förhoppning är att Växjö kan bygga vidare på sitt spel från Elitettan med mycket bollinnehav.

Fakta

Heidi Elisabeth Ellingsen

Född: 1998.

Längd: 163 cm.

Vikt: 60 kg.

Position: Central mittfältare.

Klubbar: Lier, Lyn, Stabæk, Lilleström, Linköping, Växjö.

Landslag: Heidi har representerat Norge på alla nivåer - U16, U17, U19, U23 och A-landslaget.

Heidis moderklubb är Lier IL. Där spelade hon i unga år anfallare. I 15-årsåldern hade Heidi skolats om till mittfältare och hamnade i Oslo-klubben FK Lyn.

Efter spel i andraligan med Lyn kontrakterades Heidi av Stabaek i högsta serien. Där spelade Heidi med stor framgång 2017 och 2018.

– 2019 värvades jag av Lilleström SK, men åren där blev inte riktigt som jag hade tänkt. Först drog jag hälsenan och tvingades till en längre bortavaro. Och när jag var tillbaka kom pandemin med total lockdown i Norge. Det blev dock spel med Lilleström hösten 2020 och efter den säsongen skrev jag på för Linköping, berättar Heidi.

LFC-tränaren Andrée Jeglertz säger så här om Ellingsen:

– Heidi har varit hos oss i två år och bidragit mycket till lagets utveckling och resultat. Hennes professionalitet, arbetskapacitet och positiva attityd kommer att vara saknad och vi önskar henne all lycka i sin nya miljö

Och Heidi ser med glädje tillbaka på tiden i Östergötland.

– Jag har haft några riktigt fina år i Linköping och lärt mig tycka om både Sverige och Damallsvenskan, säger hon.

Men det blev alltså ingen fortsättning?

– Nej, efter ett snack med Andrée under hösten förstod jag att jag behövde söka nya utmaningar och sedan dess har ju Linköping också hämtat Felicia Saving från Eskilstuna United på min position, förklarar Ellingsen och avslutar:

– I och med flytten till Växjö hoppas jag kunna utmana mig själv lite och återigen bli den ledare på planen som jag brukade vara hemma i Norge.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.