Norsk mittback klar för Växjö DFF – "spelskicklig stopper"

Det kommer "snakkes norsk" i Växjö DFF 2023.
En av Heidi Ellingsens lagkamrater från tiden i Lyn, Joanna Aalstad Bækkelund, har nämligen också skrivit på för Växjö DFF.
Växjö • Publicerad 29 december 2022
Mittbacken Joanna Aalstad Bækkelund representerade allsvenska Eskilstuna United gångna säsongen. Nu är hon klar för spel i Växjö DFF.
Mittbacken Joanna Aalstad Bækkelund representerade allsvenska Eskilstuna United gångna säsongen. Nu är hon klar för spel i Växjö DFF.Foto: EMMA WALLSKOG

Mittbacken, som är född i december 2000, kommer närmast från Eskilstuna United men hade innan dess spelat i FK Lyn ända sedan flicklagstiden.

– Jag gjorde hela resan från flicklag till högsta serien med Lyn. Det var häftigt, säger Joanna.

Redan som 15-åring blev Bækkelund lagkapten i Lyn (som då spelade i andraligan) och något år senare hade hon alltså Ellingsen som lagkamrat i Oslo-klubben.

Gångna säsongen i Eskilstuna United blev Joannas första i en annan klubb än Lyn, och i ett annat land än Norge.

– Jag ville testa mig själv både sportsligt och personligt. Få nya utmaningar i en bättre liga helt enkelt. Och första året i Eskilstuna kändes bra. Vi slutade på en stabil åttondeplats. Därför kom det som lite av en chock när klubben inte fick ny elitlicens och flyttades ner till Elitettan, säger Joanna.

Eskilstuna United har överklagat förbundets beslut och väntar på svar i januari - men det mesta talar för att Uppsala tar Uniteds plats i högsta serien 2023.

Joanna startade 14 matcher och gjorde sju inhopp i Obos Damallsvenskan gångna säsongen.

Som spelare beskriver hon sig själv så här:

– Jag är en spelskicklig stopper som gillar att spela fin fotboll. Jag är i första hand vänsterfotad men har även en helt okej höger. Jag ser mig som en ledare på planen.

”Det där med nykomling lägger jag inte så stor vikt vid. Viktigare är att jag fått ett bra intryck av Växjö DFF. Deras vision är spännande men samtidigt realistisk.”
Joanna Aalstad Bækkelund

Lagkapten i A-laget 15 år ung och utrustad med förmågan att verbalt leda sina lagkamrater. Det låter som Växjö DFF värvat en spelare som både kommer att synas och höras ute på planen...

– Jag försöker alltid hjälpa laget och gillar att kommunicera, medger hon.

Men varför blev det nykomlingen Växjö DFF nu när Eskilstuna ser ut att tvångsnedflyttas?

– Det där med nykomling lägger jag inte så stor vikt vid. Viktigare är att jag fått ett bra intryck av Växjö DFF. Deras vision är spännande men samtidigt realistisk.

I och med din entré har Växjö nu fyra duktiga mittbackar. Hur mycket spelsystem och taktik har du pratat med tränaren Olof Unogård?

– Inte mycket alls. Vad jag förstått vill Olof ha stor flexibilitet för att maximera möjligheten att vinna fotbollsmatcher, svarar Joanna.

Du har spelat mittback ända sedan flicklagstiden. Varför blev det så?

– Jag vet inte riktigt, men kanske för att jag har en okej "långpassningsfot" och att jag alltid tagit på mig ett visst ledarskap från positionen i backlinjen. Eller var det bara så att konkurrensen på mittfältet var tuffare, skrattar Joanna.

Joanna Aalstad Bækkelund under en match för sitt Lyn mot Vålerenga i högsta serien 2019.
Joanna Aalstad Bækkelund under en match för sitt Lyn mot Vålerenga i högsta serien 2019.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd kommenterar värvningen av den norska mittbacken så här:

– Trots sin unga ålder har Joanna rutin från över 70 matcher i norska högstaligan samt senaste säsongens matcher i Obos Damallsvenskan. Vi får in en bolltrygg, vänsterfotad (något vi letat efter), positionssäker och smart mittback som kan höja vår kvalitet på uppspelen ytterligare.

Joanna Aalstad Bækkelund har spelat i samtliga norska ungdomslandslag från U15 till U23 och ansluter till Växjö DFF:s träningsstart måndagen den 9 januari.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.