Popperyds utmaning: Bygga ett allsvenskt Växjö DFF

Alla är eniga om att skillnaden mellan Obos Damallsvenskan och Elitettan är stor. Därför har Dennis Popperyd, sportchef i allsvenska nykomlingen Växjö DFF, en utmanande vinter framför sig.
Växjö • Publicerad 18 november 2022
Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.
Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.Foto: Dan Magnusson
Fakta

Truppläget i Växjö DFF

Nyförvärv: Inga i skrivande stund.

Spelare som lämnar: Lisa van der Hoek Karlsson (mv), Mimmi Strömgren (f).

Spelare med kontrakt (till och med): Louise Högrell Ledbetter (mv, 2023), Malin Davidsson (mv, 2023), Tilda Torstensson (mv, 2024), Amanda Altheden (b 2023), Sophia Redenstrand (b 2024), Tilde Johansson (b, 2023), Thea Birgerud (b, 2023), Emma Pennsäter (b, 2023), Elin Karlsson (b, 2023), Nellie Karlsson (b, 2023), Alexandra Jonasson (mf, 2023), Elin Nilsson (mf, 2023), Olivia Mattsson (mf, 2023), Hilda Gahnsby Dahl (mf, 2024), Tekla Höckert (mf, 2023), Evelyn Ijeh (f, 2023), Hanna Stokki (f, 2023), Nesrin Akgün (f, 2024), Izabell Afram (f, 2024).

Spelare med utgående kontrakt: Maria Möller Thomsen (b), Dessislava Dupuy (f).

– Jag och A-lagstränarna, som förstås också är involverade i det här arbetet, är tydliga med att vi kan vara flexibla vad gäller spelsätt. Allt beroende på vilka egenskaper de nya spelare vi värvar in har, säger Popperyd.

Hur många nya spelare behöver ni för att kunna etablera er i högsta serien?

– Minst tre. Max fem. Hur många det till slut bli beror på vilka spelare vi får in. Kan vi, bara för att ta ett exempel, värva en spelare som är användbar både som mittback och central mittfältare påverkar det förstås numerären, säger sportchefen.

Vilka positioner är det på de nya spelare du i första hand letar efter?

– Man kan väl lite slarvigt säga att vi söker minst en spelare i varje lagdel. Vi är definitivt inte ute efter att bredda truppen utan vi letar efter spets. Vi har redan en fin bas i våra befintliga spelare. Människor som skapat den dynamik som gjorde 2022 till en historiskt bra säsong.

– Men samtidigt får vi inte vara naiva. Damallsvenskan är en nivå upp och ny spetskompetens måste in. Som en konsekvens av det kommer spelarbudgeten att höjas jämfört med 2022.

– Men precis som de flesta andra svenska elitklubbar på damsidan har vi en tuff ekonomisk verklighet att förhålla oss till.

”Vi har varit tydliga med att vi vill behålla våra bästa spelare. Speciellt nu när vi är i högsta serien och där kan utveckla spelarna ytterligare så att de i framtiden snarare kan säljas till utländska klubbar.”
Dennis Popperyd

När det gäller vilka spelartyper man söker är Popperyd alltså tämligen öppen:

– Får vi in en ny forward kanske vi oftare spelar med två anfallare. Annars kanske vi kör vidare mer som gångna säsongen.

Hur stor A-trupp vill ni ha?

– Tre målvakter och 22, 23 utespelare.

De flesta av era spelare har kontrakt som går ut efter 2023. Kommer ni redan nu att försöka förlänga några av dessa spelares kontrakt?

– Absolut. Det jobbet pågår för fullt.

Och då kanske i första hand med spelare som är attraktiva för andra klubbar?

– Givetvis är det så.

Finns det intresse från annat håll för era bästa spelare?

– Intresse finns, men samtidigt har vi varit tydliga med att vi vill behålla våra bästa spelare. Speciellt nu när vi är i högsta serien och där kan utveckla spelarna ytterligare så att de i framtiden snarare kan säljas till utländska klubbar.

Hur ser det ut på ledarsidan, är det några förändringar på gång där?

– Nej. Vi är mer än nöjda med nuvarande tränarstab. Däremot jobbar vi med att utöka den staben med en fystränare, säger Växjö DFF-sportchefen.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.