Annons

”Sexpoängare” för Växjö DFF – mot favoritmotståndare

På söndag spelar Växjö DFF en "sexpoängsmatch" i Damallsvenskan mot Smålandsrivalen IFK Kalmar, som blivit lite av en favoritmotståndare för Växjö.
Fotboll • Publicerad 29 april 2023
Växjö DFF:s tränare Olof Unogård har en hel del skador och sjukdomar att förhålla sig till inför Smålandsderbyt mot IFK Kalmar på söndag.
Växjö DFF:s tränare Olof Unogård har en hel del skador och sjukdomar att förhålla sig till inför Smålandsderbyt mot IFK Kalmar på söndag.Foto: MAGNUS LEJHALL
Matchguide

IFK Kalmar-Växjö DFF

Vad: Smålandsderby i Damallsvenskan.

När: Söndag kl 15.00.

Var: Guldfågeln Arena.

Tv: Viaplay.

– Måstematcher är alltid lite pressande men jag hoppas att segern senast i kombination med det faktum att vi vet att vi kan slå Kalmar ger oss bra självförtroende inför helgens match, säger Växjös tränare Olof Unogård.

Faktum är att Växjö vunnit sina nio senaste tävlingsmatcher mot IFK Kalmar med sammanlagt 28–9.

Annons

Senast Kalmar besegrade Växjö DFF i tävlingssammanhang var 2015 när Växjö föll med 1–4 hemma mot IFK i en cupmatch.

På tal om cupmatcher har Växjö vunnit sådana mot Kalmar de tre senaste säsongerna. 2018 vann Växjö båda inbördes derbyna i Damallsvenskan och samma sak hände i Elitettan 2016 samt 2017.

Nu har båda lagen öppnat säsongen 2023 tveksamt. Såväl Kalmar som Växjö har förlorat tre av fyra matcher. I den fjärde spelade Kalmar 1–1 hemma mot BP medan Växjö 1–0-besegrade Kif Örebro hemma.

På söndag har IFK fördel av hemmaplan. Matchen spelas på Guldfågeln Arena.

– Vi visade mot Örebro att vi kan kämpa oss till segrar även på mindre bra hybridgräs, och vad jag förstås är planen i Kalmar för tillfället lite bättre än den i Växjö säger Unogård.

Då är skadeläget något som oroar honom mer. Nya amerikanskan Larkin Russell har fått bakslag i sin "hjärntrappa" efter smällen mot Hammarby borta.

– Larkin är trött och känslig för ljus. Vi tar det väldigt försiktigt med henne. Larkin räffade en läkare under fredagen, säger Unogård.

Mindre bra ser det också ut för Heidi Ellingsen som lite från ingenstans fick ont i ett knä inför senaste matchen.

– Heidi ska magnetkameraundersökas i Malmö. I värsta fall kan det vara samma menisk som hon hade lite problem med 2017 som spökar.

Skadade sedan tidigare är Sophia Redenstrand, Hanna Stokki och Izabell Afram skadade. Som salt i såren blev dessutom Elin Nilsson magsjuk i veckan. Men Nilsson tränade för fullt igen under fredagen, precis som tidigare skadade Nesrin Akgün.

”Vi behöver bli fler i A-truppen nu när så många saknas på grund av skador och sjukdomar. Kanske återgår Freja och Thea till F19-truppen framöver, men det är inte säkert. De kan också ha kommit till A-truppen för att stanna.”
Annons

Hos IFK Kalmar har en skada på Svea Rehnberg öppnat upp för tidigare Växjöspelaren Violah Nambi på topp. En annan Växjöbekanting i laget är rutinerade Amanda Persson.

Uppmärksamhet på sistone har 17-åriga ytterbacken Vera Andersson fått. Dels för bra insatser i högsta serien men också för att hon kom med i 20-mannatruppen till F17-EM.

På tal om talanger har Växjö DFF nyligen flyttat upp två sådana i A-truppen, mittfältaren Freja Ekstrand och ytterforwarden Thea Öhman.

– Vi behöver bli fler i A-truppen nu när så många saknas på grund av skador och sjukdomar. Kanske återgår Freja och Thea till F19-truppen framöver, men det är inte säkert. De kan också ha kommit till A-truppen för att stanna, säger Unogård.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons