GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sjukdomen satte stopp för spelarkarriären – nu blir Matilda tränare i Växjö DFF

Växjö DFF:s nya assisterande tränare Matilda Bergstrand är 25 år men har redan hunnit uppleva en hel del som påverkat hennes idrottskarriär både positivt och negativt.
Växjö • Publicerad 15 november 2021 • Uppdaterad 15 november 2021
Matilda Bergstrand blir ny assisterande tränare i Växjö DFF.
Matilda Bergstrand blir ny assisterande tränare i Växjö DFF.
Foto: Urban Nilsson

– Jag tror enormt mycket på föreningen Växjö DFF, men det var ändå ett ganska svårt beslut att flytta hem, säger Bergstrand.

Hon kommer närmast från tre år som huvudtränare för Kungsbacka-laget Tölö IF, men Matilda växte upp i Rottne.

– Jag började spela fotboll med ett år äldre tjejer i Rottne IF redan som 5-åring. Sedan blev det en hel del spel med killar innan jag som 17-åring bytte till Östers IF, berättar Matilda.

Vid den här tiden hade hon hunnit med att spelat både forward, mittfältare och mittback.

Men så en dag svullnade hennes knä plötsligt upp.

– Det blev titthålsoperation och snart fick jag veta att jag lider av led- och muskelsjukdomen reumatism. Ett hårt slag för en 18-årig idrottstjej. Man kan tydligen bli kvitt sjukdomen, men jag drabbades av den tidigt och har ställt in mig på att få leva med den livet ut.

När Matilda fick veta att hon inte skulle kunna spela fotboll mer var det förstås ett tungt besked.

– Men då fick jag ett avgörande samtal från Rottne IF. Ledarna där undrade om jag ville bli tränare för deras juniorer. Det var ett erbjudande som tog mig ur min depression, avslöjar Bergstrand.

”Jag tror att jag är duktig på att ha dialog med spelare. Att få spelare att utvecklas och förstå varför de ska göra på ett visst sätt ute på planen.”
Matilda Bergstrand

Efter en säsong som juniortränare tog Matilda, som under spelarkarriären ofta hade varit lagkapten i sina olika lag, över som A-lagstränare.

För några år sedan flyttade Matilda och hennes pojkvän Simon Lydigh till Göteborg.

– Civila jobbet där gjorde att jag först var tveksam till att fortsätta som fotbollstränare. Men i Tölö IF fick jag chansen som spelarutvecklare innan klubben ville att jag skulle bli A-lagstränare.

Hon förde upp laget till division 2, men där har det i år blivit bottenstrid.

– Att jag och Simon för knappt fem månader sedan blev föräldrar till Lea har bidragit till beslutet att bryta upp från Göteborg och flytta hem till Kronoberg, säger Matilda.

Hon har på sistone haft flera samtal med nye huvudtränaren Olof Unogård och efter det alltså hoppat på assisteranderollen i Växjö DFF:

– Min magkänsla är god. Jag kommer att lära mig mycket av Olof samtidigt som jag tror att jag är duktig på att ha dialog med spelare. Att få spelare att utvecklas och få dem förstå varför de ska göra på ett visst sätt ute på planen.

Förutom jobbet som assisterande A-lagstränare kommer Matilda att vara en av Växjö DFF:s instruktörer på Växjö Frias NIU-verksamhet (nationell idrottsutbildning).

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.