Annons

Dan Magnusson: Taktiska laguttagningen lyckades tack vare Tilde

Ibland kan ett kryss kännas som en seger – även på hemmaplan. Åtminstone om poängen erövras mot ett lag som man förlorat med 1–7 mot fyra månader tidigare.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 3 oktober 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tilde Johansson gjorde en kanonmatch som vänsterback när Växjö DFF kryssade mot Rosengård.
Tilde Johansson gjorde en kanonmatch som vänsterback när Växjö DFF kryssade mot Rosengård.Foto: Alexander Jepsen

Precis så kändes det för Växjö DFF efter måndagskvällens 1–1 mot Rosengård inför 487 åskådare på Visma Arena.

Växjö DFF och Rosengård mönstrade båda sina starkaste elvor men hemmalagets tränare Olof Unogård gjorde några taktiska ändringar i startelvan som skulle visa sig poäng värda.

Annons

För att stoppa Rosengårds kanthot (Sofie Bredgaard från ena sidan och Olivia Schough från den andra) satsade han på Maria Möller Thomsen som högerback och Tilde Johansson som vänsterback.

I förra matchen, mot Piteå borta, var Tilde högerback och Dessislava Dupuy vänsterback. Nu spelade Dessi högerforward - och gjorde det poänggivande 1–1-målet tidigt i andra halvlek.

Möller Thomsen å sin sida agerade felfri både som högerback och mittback (sedan Emma Pennsäter tvingats kliva av efter 67 minuter).

Men framförallt gjorde Tilde Johansson en fantastiskt bra insats mot danska Bredgaard, som är en av seriens bästa på sin position.

Sophia Redenstrand, nyligen tillbaka efter långtidsskada, fick alltså nöja sig med en plats på bänken för andra matchen i rad.

Johansson å sin sida har också haft en del otur med skador och sjukdomar men är nu tillbaka på allvar och insatsen mot Rosengård var ett styrkebesked.

Rosengård hade störst bollinnehav och var klart bäst första halvan av första halvlek, men Växjö jobbade sig in i matchen och hade dubbelt så många avslut på mål som Rosengård (4–2).

”Nu väntar säsongens hittills viktigaste match för Växjö DFF borta mot Uppsala på måndag. Seger där och kontraktet bör vara så gott som säkrat.”

Men nu var det inte bara Dessi, Tilde och Maria som bidrog till att Växjö den här gången gjorde ett sex mål bättre resultat än senast mot Rosengård.

Målvakten Louise Högrell Ledbetter får visserligen ta på sig Rosengårds ledningsmål men svarade i övrigt för en stabil insats.

Emma Pennsäter höll ihop försvaret centralt så länge hon kunde spela. ”Pennan” hade varit sjuk inför matchen och orkade inte 90 minuter.

Annons

Hennes mittbackskollega Thea Birgerud har en väldigt hög lägstanivå och på mittfältet togs Elin Nilsson hårt, men reste sig hela tiden och gjorde en bra match. Speciellt minns man Elins läckra framspelning till Dessislava Dupuy vid målet.

Framåt hände det, som alltid, en hel del kring Larkin Russell och centralt slet Juliette Kemppi i 90 minuter trots att även hon varit sjuk senaste tiden. Det var helt enkelt en klassisk krigarinsats som belönades med en tung DFF-poäng.

Och efter sena tapp tidigare under säsongen mot Uppsala, Kalmar och Vittsjö måste det ha känts extra bra för Växjös spelare, och ledare, att den här gången lyckas stå emot en sen motståndaranstormning.

Nu väntar säsongens hittills viktigaste match för Växjö DFF borta mot Uppsala på måndag. Seger där och kontraktet bör vara så gott som säkrat.

Även ifjol möttes de två lagen i en avgörande höstmatch och Växjö vann med 2–0 på sin resa mot seriesegern i Elitettan.

Det blev en väldigt taktisk match den gången och jag väntar mig något liknande om en knapp vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons