Annons
Sport

Dan Magnusson: Underskatta aldrig flåset i nacken

Konkurrens är en nödvändighet inom elitidrotten. Och speciellt i Växjö DFF verkar det som.
Fyra spelare i det allsvenska laget som vet är Heidi, Hensley, Olivia och ”Lollo”.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 14 oktober 2023 • Uppdaterad 15 oktober 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Heidi Ellingsen (längst fram) och Olivia Mattsson (i bakgrunden) kämpar om samma mittfältsplats i Växjö DFF. Fredagens träning genomfördes i Tipshallen på grund av regnovädret.
Heidi Ellingsen (längst fram) och Olivia Mattsson (i bakgrunden) kämpar om samma mittfältsplats i Växjö DFF. Fredagens träning genomfördes i Tipshallen på grund av regnovädret.Foto: LENA GUNNARSSON
Matchguide

Linköping FC-Växjö DFF

Vad: Match i Obos Damallsvenskan.

När: Söndag kl 15.00.

Var: Bilbörsen Arena.

Saknas: Ingen i Växjö. Thea Birgerud fick en mindre smäll på fredagsträningen och Hanna Stokki har lite problem med ett knä, men båda ska vara uttagningsbara.

Tränaren Olof Unogård säger: ”Linköping vill ha mycket boll. Nyckeln för oss blir att stoppa deras bolltrillande på mitten. Vi har släppt in för många mål mot lagen på övre tabellhalvan och hoppas kunna ha en högre lägstanivå i den här matchen.

Inför säsongen värvade Växjö DFF norska mittfältaren Heidi Ellingsen från Linköping FC. Tanken var att hon skulle gå in som startspelare på det centrala mittfältet.

”Det ska vi nog bli två om...” tänkte genast Olivia Mattsson, som hade startat 26 matcher på den positionen 2022.

Annons

23-åringen från Åland steppade upp ytterligare på grund av/tack vare (välj själv) konkurrensen och fick starta nio av de elva inledande matcherna.

Ellingsen saknades för det mesta. Ibland skadad. Ibland bänkad. Men där vill förstås ingen spelare sitta alltför länge. Så efter sommaren var det Heidis tur att steppa upp och nu är det hon som startat sex av de sju senaste matcherna – på Mattssons bekostnad.

Ytterligare ett exempel på betydelsen av konkurrens och lagkamrater som hela tiden ”flåsar en i nacken” är DFF:s målvakter.

Efter några så kallade ”tavlor” under våren av Louise Högrell Ledbetter kände Växjös lagledning att målvaktspositionen behövde stärkas upp.

Från North Carolina Courage som spelar i National Womens Soccer League lånades 190 centimeter långa keepern Hensley Hancuff.

Tanken var att 23-åringen skulle gå in som startspelare mellan stolparna.

”Det ska vi nog bli två om...” tänkte genast Louise Högrell Ledbetter.

Hancuff fick visserligen starta i 0–3-matchen mot Hammarby hemma men sedan dess är det ”Lollo” som steppat upp på träning och match.

De fyra senaste matcherna har därför Högrell Ledbetter vaktat Växjös mål och Hancuff fått sitta på bänken.

I helgen möter Växjö DFF guldjagande Linköping på bortaplan och eftersom Växjö i måndags tog sin första seger sedan den 2 juli talar det mesta för att ”Lollo” och Heidi får förnyat förtroende från start.

Annons

2–1-segern borta mot Uppsala betyder att Växjö bara behöver en poäng till för att definitivt säkra kontraktet om:

1) Uppsala inte tar mer än nio poäng på sina fyra återstående matcher mot Kalmar, Häcken, Örebro och Djurgården.

2) Brommapojkarna inte tar mer än sju poäng på sina fyra återstående matcher mot Häcken, Kalmar, Piteå och Växjö.

Men det mesta talar för att Växjö fixar mer än en poäng på sina kvarvarande matcher mot Linköping, Kristianstad, Djurgården och Brommapojkarna.

”På söndagen har Växjö allt att vinna och inget att förlora. Tabelltrean Linköping (två poäng bakom serieledande Häcken) har inte förlorat hemma på Bilbörsen Arena sedan Hammarby gästade den 24 april...”

Den avslutande bortamatchen mot BP slår förstås åt två håll poängmässigt – men Växjöspelarna både hoppas och tror att de lyckats säkra en allsvensk plats 2024 redan innan besöket på Grimsta den 11 november.

På söndagen har Växjö allt att vinna och inget att förlora. Tabelltrean Linköping (fem poäng bakom serieledande Häcken) har inte förlorat hemma på Bilbörsen Arena sedan Hammarby gästade den 24 april...

Dessutom: Växjö DFF har aldrig vunnit borta mot Linköping i högsta serien. Här är LFC:s allsvenska segersiffror hemma mot Växjö sedan 2018: 1–0, 5–0, 3–0 och 5–0.

14–0 i sammanlagd målskillnad alltså. Och vårmötet i Växjö vann Linköping med 4–2.

Före detta Växjöspelarna Stina Lennartsson och Nellie Karlsson tillhör numera Linköping FC. Nellie spelade hela matchen mot Växjö i våras. Stina blev inbytt.

När Linköping i sin senaste seriematch 3–2-besegrade Piteå saknades dock båda DFF-bekantingarna. Stina var avstängd och Nellie bänkad.

Annons

Jag kan tänka mig att backen Angela Beards entré i LFC i augusti riskerar att påverkar Karlssons speltid i fel riktning – apropå den här krönikans tema: Konkurrens.

Annons
Annons
Annons
Annons