Annons

Unogård om motståndaren: ”Hade unnat henne ett SM-guld”

Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir gör sin 15:e, och sista, säsong som tränare för Kristianstads DFF.
Inför söndagens match mellan lagen resonerar Växjös tränare Olof Unogård kring ”Betas” unika gärning i Skåneklubben.
Fotboll • Publicerad 21 oktober 2023
Växjö DFF-tränaren Olof Unogård hyllar motståndartränaren inför söndagens viktiga match.
Växjö DFF-tränaren Olof Unogård hyllar motståndartränaren inför söndagens viktiga match.Foto: TOBIAS STERNER
Matchguide

Växjö DFF-Kristianstads DFF

Vad: Match i Obos Damallsvenskan.

När: Söndag kl 15.00.

Var: Visma Arena.

Saknas i Växjö: Ingen.

– Jag tror vi är många som hade unnat henne att få avsluta tiden i Kristianstad med ett SM-guld, men trots att det inte blev så har Kristianstad mycket att spela för mot oss. Tredjeplatsen, som leder till Champions League-kval, finns fortfarande inom räckhåll, säger Unogård.

Spel i den finaste av turneringar har KDFF redan fått testa under Gunnarsdottirs ledning och bara det är anmärkningsvärt med tanke på att klubben genomgått ekonomiska kriser under isländskans tid där.

Annons

Just ekonomi är en aspekt som Växjös tränare tar upp när jag frågar om han skulle vara intresserad av att ”göra en Beta” i Växjö?

– Jag trivs jättebra både med staden Växjö och med klubben Växjö DFF – och jag har kontrakt även över nästa säsong. Men för Växjö DFF gäller det att i framtiden hitta sin plats.

Kan du utveckla det?

– Vi ser hur nya lag, som drivs av ”herrföreningar,” avancerar i damernas seriesystem. Trelleborgs FF (på väg upp från Elitettan), Malmö FF (seriesegrare i div 1 södra) och Helsingborgs IF (seriesegrare i div 2 västra) är några exempel.

– Sponsorer ställer allt oftare krav på att föreningar de samarbetar med ska ha både herr- och damverksamhet på alla nivåer. Därför undrar jag vad till exempel Östers IF vill med sin flicksatsning?

Det låter på dig som du tillhör den allt större skaran av damfotbollsmänniskor som inte tror på enskilda damföreningar, som Växjö DFF och Kristianstads DFF, i framtiden?

– Ärligt talat har jag inte valt sida i den debatten. Jag har varit verksam som damtränare även i Djurgården och Hammarby och vet att det kan vara svårt att mäkta med dubbla satsningar. Om föreningar som MFF, TFF och HIF satsar helhjärtat även på sina damlag är den lösningen kanske att föredra. Men om dom inte gör det kan en ren damförening vara väl så bra.

Du säger att du trivs jättebra i Växjö DFF. Betyder det att ni diskuterat en förlängning av ditt avtal?

– Nej, sådana diskussioner brukar inte bli skarpa förrän det sista kontraktsårets sommar. Men jag kan tänka mig att vi berör frågan lite tidigare än så, efter årsskiftet kanske, svarar Unogård.

Att Växjö DFF fortfarande är ett allsvenskt lag då känns troligt, trots storförlusten mot Linköping senast. Men några poäng till kan behövas för att kontraktet ska vara klart även rent matematiskt.

”Vi har varit fräna mot våra spelare efter den insatsen. Sista kvarten var vår sämsta för säsongen. Så får det helt enkelt inte se ut.”
Olof Unogård
Annons

Trots att Växjö tog ledningen med 2–0 (båda målen av Larkin Russell) var det till slut LFC som vann med 6–2 förra helgen.

– Vi har varit fräna mot våra spelare efter den insatsen. Sista kvarten var vår sämsta för säsongen. Så får det helt enkelt inte se ut, avslöjar Växjötränaren.

Linköping gjorde tre mål under den där slutkvarten, men mer avgörande var 20-minutersperioden efter Linköpings 3–2-mål.

– Det kändes som Linköping slog av lite på takten då. Det borde vi utnyttjat. Dom tvingades byta ut Nellie Karlsson och vi hade några halvchanser, men istället för 3–3 blev det 4–2.

Statistiken från matchen talar dock sitt tydliga språk: 6–2 i mål till LFC, 12–2 i avslut på mål till LFC och 68–32 (!) i bollinnehav till LFC.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.
Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.Foto: KENTA JÖNSSON

Nu ställs Växjö mot ett Kristianstad som efter 1–6-smällen mot Vittsjö i juni radat upp åtta raka obesegrade matcher. Dock finns kryssmatcher mot bottenstridande Uppsala, Djurgården och Brommapojkarna med i den obesegrade sviten.

– Vi kan absolut vinna mot Kristianstad. Det säger jag trots att vi förlorat tre gånger mot ”Betas” lag redan den här säsongen, varav två träningsmatcher.

– Inför helgens möte har vi bättre koll på deras ovanliga offensiva spelsätt med tre backar, en defensiv mittfältare och sedan två ”trianglar” framåt, en till höger och en till vänster.

– Dessutom: Nu har vi en Russell Larkin i ruggig form. Hon är tillbaka där hon var innan hjärnskakningen mot Hammarby i våras, säger Olof Unogård.

Allt verkar upplagt för en tränarhjärnornas kamp på söndag.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons