GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unogård roterar en triangel inför mötet med nästjumbon

Tio tappade poäng under våren har fått Växjö DFF:s tränare Olof Unogård att skruva lite på taktiken inför helgens bortamöte med nästjumbon Rävåsens IK från Karlskoga.
Växjö • Publicerad 22 juli 2022
Olof Unogård ger sin mittfältare Alexandra Jonasson en lite mer offensiv roll.
Olof Unogård ger sin mittfältare Alexandra Jonasson en lite mer offensiv roll.Foto: David Johansson
Matchguide

Rävåsens IK Karlskoga-Växjö DFF

När: Lördag kl 15.00.

Var: Kilsta IP.

Vad: Match i Elitettan.

Tv: Smp.se och minboll.se

– Stundtals under våren hade vi lite svårt att luckra upp lågt stående försvar. Därför kommer vi att balansera vårt mittfält lite mer offensivt framöver, säger han.

Det handlar helt enkelt om att rotera en triangel...

Sedan femte omgången (hemma mot Sundsvall) har Växjö DFF spelat med Alexandra Jonasson och Olivia Mattsson lite bakom Elin Nilsson på lagets centrala mittfält.

Framöver är planen att bara Mattsson ska agera "sittande" fältare – och Jonasson därmed göra Nilsson sällskap framför Olivia.

– Vi har presterat en stabil och bra fotboll under våren, men vissa svagheter på sista tredjedelen gör att mitt betyg på vår knappa första halva av serien blir G istället för VG, säger tränare Unogård.

När Elitettan startar upp igen under lördagseftermiddagen ställs hans Växjö mot ett lag som förlorat fem raka matcher – den senaste (mot Alingsås) med 0–10...

Frågan till Olof är därför given:

Hur ska ni undvika underskattning?

– Dels påminner vi i tränarstaben våra spelare om att RIK Karlskoga inte är så svagt som tabellen antyder. Laget bemödar sig om att ha ett eget spel. Dom förfogar över en bolltrygg mittback i Ebba Cabander och en skicklig ytter i Christie Gray. Under sommaren har man dessutom förstärkt med amerikanska mittfältaren Alyssa Frazier.

– Dels valde vi att i en träningsmatch nyligen möta Östers P15-lag. Och resultatet blev lite som jag ville – förlust med 0–3. Matchen fyllde sitt syfte som en påminnelse om "vår dödlighet".

”Jag har förståelse för om klubbledningen vill spara lite pengar. Jag har dock bett om en extra bekväm buss.”
Olof Unogård

Skadeläget i Växjö DFF är till stor del oförändrat från i våras med den skillnaden att Hilda Gahnsby Dahl åter är uttagningsbar (efter hjärnskakningar) medan Tekla Höckert inte är det (knä).

På listan över långtidsskadade spelare finns fortfarande Elin Karlsson och Nesrin Akgün (se särskild artikel).

– Dessutom har vi lite känningar på Hanna Stokki, Mimmi Strömgren och Izabell Afram, men de ska kunna vara med i helgen om det behövs, säger Unogård.

Hans spelare måste för övrigt förbereda sig på en lång lördag. Bortamatchen mot Rävåsen blir nämligen en dagsutflykt.

– Bussen lämnar Växjö kl 08.00 lördag morgon. Sedan väntar en fem timmars resa (inklusive tre stopp) inför avspark kl 15.00. Direkt efter matchen väntar fem nya timmar i bussen, berättar Unogård.

En tränare som före säsongen sa att man alltid skulle åka upp dagen före match om restiden var längre än fyra timmar...

– Jag vet, men den här gången har jag förståelse för om klubbledningen vill spara lite pengar. Jag har dock bett om en extra bekväm buss, säger Olof och ler.

Om hemmalagets form före uppehållet var dålig så fick Växjö DFF under samma period ordentlig fart på sin offensiv.

Tabelltrean snittade 4,2 mål framåt i de fem sista matcherna före vilan.

– Av den anledningen kom uppehållet lite olägligt, men å andra sidan var många spelare slitna och behövde den här återhämtningsperioden, säger Växjötränaren.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.