Annons

Dan Magnusson: Utgående kontrakt för 14 spelare – en medveten Växjö DFF-strategi

Inför 2023 blev det en förhållandevis lugn silly season för Växjö DFF.
Det var då det.
Inför 2024 sitter hela 14 av spelarna i A-truppen på utgående kontrakt.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 6 november 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Min Boll. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elin Nilsson (i mitten) jublar under segermatchen mot Djurgården. Mittfältaren är en av hela 14 Växjö DFF-spelare med utgående kontrakr.
Elin Nilsson (i mitten) jublar under segermatchen mot Djurgården. Mittfältaren är en av hela 14 Växjö DFF-spelare med utgående kontrakr.Foto: SUVAD MRKONJIC

Men vad jag förstår är det resultatet av en medveten strategi. DFF-ledningen ville ge så många som möjligt av de spelare som hade gjort föreningen allsvensk igen chansen att visa om de höll även i högsta serien.

Efter söndagens 2–0-seger mot Djurgården vet vi att de, åtminstone som kollektiv, var bra nog för att hävda sig i Obos Damallsvenskan.

Annons

Men de många utgående kontrakten gör framförallt att Växjö DFF skaffat sig handlingsfrihet. Långt ifrån alla med utgående kontrakt kommer att erbjudas förlängningar.

Å andra sidan gör den nuvarande situationen att Växjö DFF riskerar att förlora sina bästa spelare.

Bland de med utgående kontrakt märks mittbackarna Emma Pennsäter och Thea Birgerud, mittfältarna Elin Nilsson, Alexandra Jonasson och Heidi Ellingsen samt anfallarna Juliette Kemppi och Larkin Russell.

Jag kan tänka mig att sportchefen Dennis Popperyd redan pratat förlängning med en majoritet av dessa. Men vill de spela vidare i Växjö DFF?

Den allmänna känslan är att spelarna trivs i Växjö – men tar man Nilsson och Jonasson som exempel är det två spelare som varit i Växjö under hela sina karriärer och därför kanske är sugna på en ny utmaning. Och då tänker jag i första hand på ett utländskt äventyr.

”Bara tre lag har gjort färre mål än Växjö och bara ett lag har släppt in fler mål än Växjö. Offensiva och defensiva spelare lär alltså dominera sportchef Popperyds önskelista.”

Exakt hur många förlängningar som ska erbjudas hänger samman med hur jakten på nyförvärv går. När jag en stund efter att det allsvenska kontraktet säkrats frågade Växjötränaren Olof Unogård vilka positioner han i första hand vill förstärka inför 2024 påpekade han att Växjö ”varit bäst mellan straffområdena”.

En analys som bekräftas av lagets målskillnad: 27–55. Bara tre lag har gjort färre mål än Växjö och bara ett lag har släppt in fler mål än Växjö.

Offensiva och defensiva spelare lär alltså dominera sportchef Popperyds önskelista. Det är en illa dold hemlighet att värvningen av en etablerad ersättare för målmaskinen Evelyn Ijeh i sista stund gick i stöpet i somras. Räkna med att den jakten återupptas nu.

Skulle förlängningsförsöken med Nilsson, Jonasson & Co misslyckas lär en och annan mittfältare också behöva skrivas upp på nyss nämnda lista.

Popperyds jobb lär dock bli lättare nu när Växjö DFF inte längre är en nykomling som bara hoppas på att hänga kvar utan ett mittenlag med ambition att i närtid ta klivet upp på den övre tabellhalvan.

Annons

Spelare med kontrakt även 2024 är alltså i minoritet i Växjö DFF, men det finns några nyckelspelare även i den skaran. Som Hensley Hancuff, Tilde Johansson, Sophia Redenstrand, Nesrin Akgün och Dessislava Dupuy.

Vad gäller de yngre spelarna, förutom redan nämnda Akgün, är målvakten Tilda Torstensson, backarna Ella Nilsson, Elvira Hammarbäck och Thea Öhman samt mittfältarna Izabell Afram, Hilda Gahnsby Dahl och Freja Ekstrand alla under kontrakt.

Också det en medveten strategi.

Annons
Annons
Annons
Annons