Var trött på fotboll – nu förlänger mittbacken med Växjö DFF

Bättre och bättre dag för dag. Så skulle man kunna beskriva gångna säsongen för Växjö DFF-backen Maria Möller Thomsen. Nu förlänger hon med klubben.
Växjö • Publicerad 21 november 2022
Maria Møller Thomsen skriker ut sin glädje efter att ha gett Växjö DFF ledningen med 1–0 borta mot Bergdalen i matchen som säkrade allsvenskt avancemang för Växjö.
Maria Møller Thomsen skriker ut sin glädje efter att ha gett Växjö DFF ledningen med 1–0 borta mot Bergdalen i matchen som säkrade allsvenskt avancemang för Växjö.Foto: JÖRGEN JARNBERGER

– Det känns jättebra. Jag är stolt över det vi byggt upp och ser fram emot att ta ytterligare kliv i Damallsvenskan, säger danskan sedan hon förlängt avtalet även över 2023.

Samtidigt är den 24-åriga mittbacken medveten om att kommande säsong blir en utmaning.

– I Elitettan hade vi bollen jättemycket och blev sällan testade. I Damallsvenskan kommer vi att behöva försvara oss mycket mer.

Efter sin första sejour i Växjö DFF testade Maria lyckan i danska Fortuna Hjörring och italienska Lazio.

– Men efter tiden i Rom blev jag lite trött på fotboll och flyttade hem till Danmark för att göra något annat. Jag studerade och jobbade på förskola, men ganska snart insåg jag hur mycket jag saknade fotbollen, berättar Möller Thomsen.

Hon återvände till Växjö i april och tio omgångar in i säsongen var Maria tillbaka på planen och spelade Elitettanfotboll.

I de tio matcher som sedan följde startade Maria på bänken i samtliga – men blev inbytt nio gånger...

Att man så gott som alltid byter in en mittback hör sannerligen inte till vanligheterna.

– Givetvis är det tufft att sitta på bänken, man vill alltid starta. Men samtidigt fick jag alltså hoppa in hela tiden och visa att jag behövdes, säger Maria.

”Det spelar ingen roll om vi kör med 4-backslinje eller 3-backslinje, bara jag får starta.”
Maria Möller Thomsen

I fyra av säsongens sex avslutande matcher spelade Möller Thomsen från start – sedan Växjö DFF börjat spela med tre mittbackar.

Hoppas du därför på en fortsättning med tre mittbackar i Damallsvenskan?

– Det spelar ingen roll om vi kör med 4-backslinje eller 3-backslinje, bara jag får starta, skrattar Maria, som gjorde två mål 2022.

Ett av dessa var det viktiga 1–0-målet borta mot Bergdalen när Växjö definitivt säkrade uppflyttning.

– Maria är en lugn och trygg person. Hon bidrar med rutin från spel både i Damallsvenskan, Lazio samt Fortuna Hjörring. Hon har tagit kliv i år. Trots att Thea Birgerud och Emma Pennsäter spelade bra blev det svårt att hålla Maria utanför elvan och under säsongens slutskede gick vi över till 3-backslinje, kommenterar Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.