Annons

Växjö DFF:s första värvning – ”en av isländska ligans bästa”

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd säger så här om den damallsvenska föreningens första nyförvärv inför säsongen 2024.
– Hon är en av isländska ligans bästa spelare.
Fotboll • Publicerad 15 november 2023 • Uppdaterad 15 november 2023
Thordis Elva Agustsdottir med bucklan efter Valurs seger i cupfinalen 2022.
Thordis Elva Agustsdottir med bucklan efter Valurs seger i cupfinalen 2022.Foto: Privat

Den isländska mittfältaren Thordis Elva Agustsdottir har med sitt Valur Reykjavik blivit mästare de två senaste säsongerna och dessutom vunnit cupen (2022) samt spelat åtta Champions League-matcher.

Men de två kommande säsongerna blir det alltså spel i Växjö DFF för den 23-åriga mittfältaren.

Annons

– Jag vill ta nästa steg i karriären och Damallsvenskan är en bättre liga än Úrvalsdeild kvenna (isländska högstaligan), säger Thordis.

Hon fortsätter:

– Efter att ha spelat en hel del landskamper på U17- och U23-nivå har jag nu som mål att få chansen även i A-landslaget. Spel i Sverige borde göra mina möjligheter att uppfylla det målet större.

Växjös sportchef Dennis Popperyd lyfter framförallt Thoris allsidighet när han pratar om henne:

– Hon kan spela i alla mittfältspositioner och även ytterforward. Hon har bra tillslag med sin vänsterfot och är framförallt en smart spelare.

Växjö DFFs sportchef Dennis Popperyd.
Växjö DFFs sportchef Dennis Popperyd.Foto: TOBIAS STERNER

När Thordis själv ska beskriva sina fotbollsegenskaper låter det så här:

– Jag är en teknisk spelare med bra spelblick och positionsspel. Jag kan springa mycket och även göra mål. Mina bästa positioner är ”åtta” eller ”tia”.

Apropå målfarligheten blev det gångna säsongen sex mål i ligan och två mål i Champions League-spelet för den blott 160 centimeter långa isländskan.

Bland annat gjorde Thordis första målet i hemmamötet med turkiska Fomget Gençlik i gruppspelet. Valurs CL-äventyr tog dock slut mot St Pölten från Österrike, trots att isländskorna vann bortamötet med 1–0 (men då redan hade förlorat hemma med 0–4).

Hur kom Växjö upp på din radar?

Annons

– Jag vet inte riktigt. Jag fick veta att dom hade visat intresse och jag gillade vad jag hörde under mitt möte med tränaren (Olof Unogård) och sportchefen (Dennis Popperyd).

Har du hunnit besöka Växjö?

– Nej. Men vad jag förstår är det en ganska liten stad med bra förutsättningar om man vill utvecklas som fotbollsspelare. Dessutom har jag pratat med en del isländska spelare som tidigare spelat i Sverige och dom har haft bra saker att säga.

”Det är alltid svårt att lämna ett lag man trivs i och lagkamrater som man älskar. Men jag känner att jag nu är redo för nästa steg i karriären.”
Thordis Elva Agustsdottir

Agustsdottir började spela fotboll i Haukar i sin hemstad Hafnarfjördur.

Hon har även spelat i Fylkir (från Reykjavik) innan hon fick möjlighet att skriva på för Valur, som alltså är Islands för tillfället bästa lag.

Men nu lämnar du Valur. Hur känns det?

– Det är alltid svårt att lämna ett lag man trivs i och lagkamrater som man älskar. Men jag känner, som sagt, att jag nu är redo för nästa steg i karriären.

Den senaste isländskan som spelade i Växjö DFF var Andrea Mist Palsdottir 2021. Hon är numera tillbaka på Island där hon representerar Stjarnan FC och gjorde åtta mål i högsta ligan gångna säsongen.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons