Viktig mittfältare väljer att stanna kvar i Växjö DFF

U23-landslagsmeriterade mittfältaren Alexandra Jonasson blir kvar i Växjö DFF trots höstens nedflyttning till elitettan.
Växjö • Publicerad 25 november 2021
Växjö DFF:s Alexandra Jonasson i aktion under en match mot AIK.
Växjö DFF:s Alexandra Jonasson i aktion under en match mot AIK.Foto: SUVAD MRKONJIC

– Jag fick ta mig en funderare, men till slut var det ändå ett lätt beslut, säger Jonasson sedan hon skrivit på för två nya år med Växjö DFF.

22-åriga Alexandra Jonasson bekräftar att det funnits intresse från allsvenskan, men efter samtal med nye Växjö DFF-tränaren Olof Unogård kände Alexandra att hon kan utvecklas lika bra i Växjö DFF som i en allsvensk klubb.

– Jag räknar med att få en ännu större roll i laget kommande säsong. Det betyder också ett större ansvar vilket är utvecklande, säger Alexandra.

Vad har Unogård sagt om hur han ser på din roll i laget?

– Han har bland annat berättat att han gillar att använda sig av en ”sittande” central mittfältare, och det är en roll jag trivs med. Därifrån kan man styra spelet och påverka tempot i matcherna.

Eftersom Växjö DFF tappat många spelare kan man tänka sig att Jonasson kommande säsong blir en ledargestalt, trots sin unga ålder.

– Det har jag inga problem med. Jag vet att lagkamraterna brukar lita på mig ute på planen, säger Alexandra.

Det som däremot skulle kunna bli ett problem är att behålla platsen i U23-landslaget.

– Det är inte många spelare från elitettan i landslaget men jag kan bara göra mitt bästa och hoppas att det räcker, säger Alexandra som har 15 U19- och åtta U23-landskamper på meritlistan. Alla som central mittfältare.

Hon var även lagkapten i U19-landslaget under ett EM-kval.

– Tyvärr har vi inga mästerskapsmatcher i U23, även om det pratats om att vi ska få det framöver, säger Jonasson, som är född 1999 och alltså inte blir överårig i det landslaget förrän 2023.

”Två nya år blir perfekt. Först en framgångsrik elitettansäsong och sedan allsvensk comeback.”
Alexandra Jonasson

Sandsbro AIK-talangens Växjö DFF-karrriär startade 2015 och aningen anmärkningsvärt är att Alexandra fortfarande inte gjort ett enda seriemål.

– Det där har blivit lite av en snackis i laget. Det har varit nära många gånger men antingen har ribban varit i vägen eller någon offsideflagga höjts. Så där har jag något att jobba på...

Kontraktet med Växjö DFF är alltså skrivet över två år.

– Det blir perfekt. Först en framgångsrik elitettansäsong och sedan allsvensk comeback, säger Jonasson.

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd håller med:

– Det är förstås viktigt för oss att förlänga med, och värva, spelare som vi vet håller i allsvenskan om vi snabbt skulle komma tillbaka dit.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Min Boll med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.